Komposti - puutarhan sydän
Kompostoi lisää
Vaikka se vaatii harjoittelua ja puuhailua, kompostointi ei ole vaikeaa. Luonnosta itsestään on paljon opittavaa. Vaikka yritämmekin, on paljon vaikeampaa estää kompostoitumista kuin edistää sitä. Vaikkapa leipä, jos sen unohtaa esille muutamaksi kuumaksi päiväksi, se homehtuu ja kompostoituu. Pakastamme, suolaamme, kuivaamme, jäähdytämme, savustamme ja tyhjiöpakkaamme kompostoitumisen estämiseksi, mutta mitä tahansa teemmekin, hajottavat mikrobit voittavat pelin. Ja se on onni, miltä se muuten näyttäisi tavallisella ruotsalaisella metsämäellä. Ei siis tarvitse tehdä mitään puutarha- ja keittiöjätteelle, se päätyy joka tapauksessa mullaksi joko meidän avullamme tai ilman.
Kompostisäiliö
Pitkään tavallisen ihmisen oli kiellettyä kompostoida omat keittiöjätteensä, mutta noin 20 vuotta sitten ympäri maata alettiin höllentää sääntöjä, kunhan vain pystyi osoittamaan kompostoivansa niin, että rotat pysyvät loitolla. Silloin kaikki erilaiset kompostisäiliöt tulivat markkinoille. Käännettiin ja ruuvattiin, tynnyreitä ja laatikoita tuli näppärällä rakenteella toisensa jälkeen. Kaikki valmistajat harjoittivat markkinointia lupauksin, kuten "valmis multa kolmessa kuukaudessa" ja "säiliö sen tekee". Molemmat väitteet ovat vääriä. Kasveille hyvän mullan saaminen kestää vähintään vuoden, eikä säiliö kompostoi vaan siinä asuvat. Säiliön tehtävänä on pitää rotat loitolla, joten sen pohjassa tulee olla verkko ja päällä kansi. Hoidon helpottamiseksi on hyvä olla kaksi osastoa ja kokonainen laita, joka voidaan irrottaa tyhjennettäessä. Kaksi tynnyriä toimii samalla tavalla.
Työntekijät - kompostorit
Kun jokin on kuollut, eläin tai kasvi, ei kestä kauan ennen kuin hajoamisprosessit alkavat. On monia suurempia eläimiä, jotka nauttivat kuolleista, rottien ja hiirten lisäksi näkee etanoita, kovakuoriaisia, kärpäsen toukkia ja erilaisia matoja. Mutta suurimmat ryhmät ovat ne, jotka ovat todella pieniä, sienet ja bakteerit. Yhdessä ne tunkeutuvat ja syövät tiensä läpi sokerin ja tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen ja selluloosan, kyllä kaiken, mikä on ollut biologista elämää. Toisesta päästä tulee ulos se, mitä me kutsumme mullaksi, ravitsevasti tuoksuvaa ja todelliselle puutarhurille välttämätöntä. Kaikki tämä tapahtuu meidän avullamme tai ilman, mutta jos haluamme hyödyntää mullan, on hyvä järjestää niin, että hajoaminen tapahtuu hyvässä ja helppohoitoisessa paikassa. Keittiöjätteet kompostisäiliössä ja puutarhajätteet yksinkertaisemmassa säiliössä, jossa on vähintään kaksi, mieluiten kolme osastoa, tai pitkässä, vapaasti seisovassa avokompostissa.
Hajottajien mahdollisimman hyvin pärjäämisen kannalta tärkeintä on, että niiden annetaan elää sopivan kosteassa ympäristössä, jossa hiilen ja typen välillä on hyvä tasapaino. Komposti ei saa olla niin märkä, että siinä tulee hapenpuutetta. Jos se sisältää myös runsaasti typpipitoista ainetta ruokajätteistä tai ruohojätteestä, kompostointi pysähtyy ja koko juttu voi alkaa käymään. Erittäin haiseva ja epämiellyttävä prosessi, joka myös vuotaa suotovettä ja typpikaasuja, jotka eivät ole ympäristölle hyviä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että keittiöjätteet on sekoitettava karkeampaan ja kuivempaan materiaaliin. Sitä kutsutaan yleensä kuivikkeeksi ja se voi olla syksyn lehtiä, sahanpurua, olkia tai haketta, jotka imevät vettä, tekevät tilaa hapelle ja sisältävät paljon hiiltä. Puutarhakomposti puolestaan kuivuu helposti liian kuivaksi ja sitä on kasteltava ja tallattava, ja typpipitoisen kananlannan lisäys antaa prosessille vauhtia.
Keittiöjätteet suljetussa rotankestävässä säiliössä
Kaikki kasvi- ja eläinkunnasta peräisin oleva voidaan kompostoida. Tämä koskee myös hedelmänkuoria, kananmunan kuoria, lihan- ja kalanjätteitä. Suurien luiden hajoaminen kestää kuitenkin hyvin kauan. Kerää kompostoituvat keittiöjätteet yksinkertaiseen avoimeen muoviämpäriin tai -purkkiin, peitä pohja sanomalehden sivulla, jotta se on helpompi tyhjentää. Kannet aiheuttavat hapenpuutetta ja saa haisemaan pahalle. Tyhjennä usein. Laita vanhaa puutarhakompostia tai mädäntyneitä lehtiä kompostisäiliön pohjalle alussa, tyhjennä siihen keittiöjätteet ja peitä kuivikkeella. Kuivike on kätevä pitää kannellisessa astiassa kompostisäiliön vieressä. Kun seuraavan kerran tuot jätettä, sekoita ensin talikolla tai sekoittimella ennen tyhjennystä ja peittämistä. Peittäminen on tärkeää, jotta kärpäset eivät tule munimaan. Jos kompostissa näkyy kärpäsen toukkia tai epätavallisen paljon kärpäsiä, peitä se ohuella sanomalehtikerroksella, jonka päällä on parin senttimetrin paksuinen maakerros. Jatka samalla tavalla, kunnes ensimmäinen osasto on täynnä. Anna yhden osaston levätä samalla, kun täytät kakkososastoa. Lepotilassa olevaa kompostia voi sekoittaa pari kertaa, jotta saa tasaisemman lopputuloksen. Kun kakkososasto on täynnä, olisi pitänyt kulua vuosi kompostoinnin aloittamisesta, ja silloin ykkösosaston multa on valmis käännettäväksi kasvimaahan ja kukkapenkkiin. Kompostimulta sisältää runsaasti valkoisia munankuorihiutaleita, mutta se on vain kalkkipitoinen lisä kasveille.
Puutarhajätteet
Puutarhakompostiin laitetaan kaikki viherjätteet, kasvijätteet, ylijääneet hedelmät, syksyn lehdet ja kevätleikkauksen oksat. Myös perunankuoria, kahvinporoja ja muuta keittiöstä voi laittaa, mutta ei koskaan kypsennettyä ruokaa tai mitään eläimistä, se houkuttelee rottia. Kitketyt rikkaruohot sopivat erinomaisesti kompostoitavaksi, mutta yritä kitkeä ennen kuin rikkaruohon siemenet muodostuvat, äläkä koskaan anna niiden kasvaa kompostissa. Mitä hienojakoisempi materiaali, sitä nopeammin se hajoaa. Sekoita eri ainekset keskenään, tallaa ja kastele, puutarhakompostit kuivuvat helposti liikaa. Peitä oljilla tai lehdillä talveksi. Jos on osastoihin jaettu säiliö, täytä ensimmäinen osasto kesän aikana. Syksyllä lapioi kaikki kakkososastoon, kastele, tallaa ja peitä. Jos kompostimateriaali koostuu pääosin lehdistä ja oksista, voi olla hyvä lisätä typpipitoista materiaalia, kuten kananlantaa tai tuoretta ruohojätettä. Kevään tullessa on hyvä kääntää vielä kerran kolmososastoon.
Avokomposti
Avokomposti tehdään syksyllä. Valitse melko aurinkoinen, mutta mieluiten suojaisa paikka. Aloita pohja risukerroksella, vaihtoehtoisesti puutarhajätteillä, lehdillä ja muilla jätteillä edellä kuvatulla tavalla. Tallaa ja kastele kierrosten välillä, viimeistele peitekerros lehdillä tai oljilla. Avokompostin tulee olla noin 1-1,5 metriä leveä ja 1,5 metriä korkea, kun taas pituus määräytyy sen mukaan, kuinka paljon materiaalia on. Kun se on käännettävä, harataan peitekerros pois ja käännetään komposti päästä päähän ja laitetaan peitekerros takaisin. Mitä useammin kompostia käännetään, sitä nopeammin se valmistuu. Etelä-Ruotsissa hyvin hoidetun kompostin valmistuminen kestää vuoden. Vähemmillä käännöksillä ja kylmemmässä ilmastossa se kestää kauemmin. Komposti on valmis, kun se tuoksuu mullalta ja näyttää mullalta, tämä koskee sekä keittiö- että puutarhakompostia.
Kompostimulta parasta kasveille
Kompostimulta lisää sitä, mikä usein puuttuu puutarhamaasta, nimittäin multaa. Lisäksi kompostimulta sisältää ravinteita, keittiökomposti enemmän kuin puutarhakomposti. Multa lisää myös useita hyödyllisiä mikro-organismeja, jotka sekä karkottavat että "syövät" haitallisia sieniä ja bakteereja. Kompostimulta on puutarhan terveysruokaa.