1500-luvulta. Perinteinen chilipaprika Baskimaan ranskalaisesta osasta, jossa tämän kasvin kuivatuista hedelmistä käytetään paikallisesti nimitystä Espelette.. Hedelmät kirkkaanpunaisia, sileitä, kartiomaisia, pituudeltaan 11-12 cm, maku täyteläinen, hedelmäinen. Paras lajike kuivatuille chilihiutaleille tai -jauheelle. 1500-4000 Scovillen asteikolla.
Kasvatus siemenestä:Esikasvatus sisätiloissa kylvömullassa. Valossa itävä. Kostuta multa ennen kylvöä ja paina siemenet vain kevyesti pintaan. Peittäminen läpinäkyvällä peitteellä, jossa on ilma-aukot, vaihtoehtoisesti säännöllinen tuuletus. Pidä kylvös 20-25 lämpöasteessa, itämisen jälkeen valoisassa ja hieman viileämmässä. Istutus ulos karaisun jälkeen, kun hallanvaara on ohi. Kasvatetaan lämpimissä paikassa ulkona, kasvihuoneessa tai vastaavassa.