Viisi vinkkiä sisäviljelyyn
Näin viljelet sisätiloissa
- Valitse lehtivihanneksia, joita voidaan kerätä jo pienilehtisinä.
- Valitse nopeasti kasvavia yrttejä.
- Käytä lisävaloa syksystä kevääseen.
- Osta valmis sisäviljelyyn sopiva ratkaisu tai kokoa oma kokonaisuus.
- Kylvä siemenet erissä, niin voit korjata satoa pitkään.
Sisäviljelyn avulla saat kasvukauden jatkumaan talven yli. Vihreiden vihannesten ja yrttien kotiviljely on helppoa, hauskaa, kaunista ja ennen kaikkea terveellistä. Pidä mielessä nämä viisi vinkkiä.
1. Huomioi valo
Luonnonvalon puute syksyllä, talvella ja alkukeväällä edellyttää, että hyödynnämme sisäviljelyyn lisävaloa. Riittävä valaistus on tärkeää lokakuusta maaliskuuhun. Markkinoilla on useita erilaisia valaistusratkaisuja, jotka vaihtelevat hinnoiltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan. Kasvin lisävalossa on se hyvä puoli, että saamme myös itse nauttia ylimääräisestä valonlähteestä vuoden pimeimpään aikaan.
Kasvien sisäviljelyssä lisävalon olisi hyvä valaista 12–14 tuntia vuorokaudessa. Aasialaiset lehtivihannekset pärjäävät myös 8–10 tunnilla vuorokaudessa. Vaikka valo on kasveille tärkeää, yhtä tärkeää on, että ne saavat myös tilaisuuden levätä. Kasvivalon pitäminen päällä jatkuvasti ei siis ole hyvä idea. Ripusta kasvivalo tarpeeksi lähelle viljelmää, sopiva etäisyys on 10–15 cm.
Lue lisää kasvien valaistuksesta kohdasta Talviviljely ja valaistus.
2. Valitse helposti kasvatettavia ja nopeasti kasvavia lajikkeita
Sisäviljelyssä ei tavoitella suurta satoa, vaan kyse on ennen kaikkea mahdollisuudesta nauttia jotakin vihreää ja terveellistä luonnon uinuessa talvilevolla. Sisällä viljeltävistä lajikkeista kerätään satoa aikaisessa vaiheessa, jo kahden tai kolmen viikon kuluttua kylvöstä. Kasvivalon alla voidaan kasvattaa myös yrttejä, jolloin saamme nauttia niistä tuoreina koko talven.
Sisäviljelyyn sopivia lajikkeita
- Nopeasti kasvavat yrtit, kuten basilika, tilli, meirami, persilja, korianteri, sitruunamelissa ja timjami.
- Aasialaisia lehtivihannekset, kuten aasialainen kaali, kiinanselleri, komatsuna, pak choi ja japaninkaali.
- Muut lehtivihannekset, kuten vihannesportulakka, pinaatti, isovesikrassi, sareptansinappi, rucola ja mangoldi.
- Salaatit, joiden lehtiä voidaan kerätä jo nuorina ja hentoina, kuten salaattisikuri, lehtisalaatti, salaattivuonankaali ja minilehtisalaatti Baby Leaf.
3. Kasvata kasvihuoneessa, ruukuissa, laatikoissa tai kaukalossa
Vain mielikuvitus on rajana kylvöpaikan ja kasvatusastian valinnassa. On kuitenkin tärkeää, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois, joten kasvatusastian sivussa tai pohjassa on oltava reikiä. Huomioi myös, että kylvös voidaan aluksi peittää, jolloin mullan pinnalle muodostuu kostea ilmasto. Valitse kansi, jota voit käyttää uudelleen useita kertoja, ja säästät muovia. Sisäviljelyyn on saatavilla myös valmiita ratkaisuja, jotka tarjoavat kaiken tarvittavan valaistusta myöten ja ovat koristeellisia keittiössä.
4. Luo multaan hyvät kasvuedellytykset
Käytä sisäviljelyyn ravinteikasta ja huokoista multaa. Voit peittää siemenet vermikuliitilla mullan sijaan. Vermikuliitti on huokoinen, kosteutta pidättävä savimineraali, joka peittää siemenet ja pitää mullan kosteana painamatta kuitenkaan siemeniä liikaa. On tärkeää, että kylvös ei pääse kuivahtamaan. Samalla kuitenkin kosteutta tulisi olla sopivasti, etteivät siemenet mätäne. Kastele kylvöstä suihkupullolla silloin tällöin, kun multa näyttää kuivuvan.
5. Kylvä siemeniä läpi koko talven
Sisäviljely on mukavaa puuhaa, jota voit jatkaa keskeytyksettä läpi talven. Kylvä ja korjaa satoa erissä, niin voit nauttia vihreistä, maukkaista, terveellisistä ja tuoksuvista lehtivihanneksista ja yrteistä luonnon uinuessa ikkunan ulkopuolella.
Lue myös: Talviviljely ja valaistus, Opas esikasvatukseen sisätiloissa, Kylvämiseen ja esikasvatukseen tarvittavat lisävarusteet.