
Kasvata chilejä ja paprikoita
Näin kasvatat paprikoita ja chilejä
- Chili ja paprika itävät valossa.
- Kouli paprikat ja chilit.
- Mieto paprika ja tulinen chili
- Näin scoville toimii.
- Talveta chilit tai ota siemenet talteen.
Artikkeli päivitetty 2024-01-10
Paprikalla ja chilillä kestää kehittyä pitkään, joten kylvö on aloitettava aikaisin kasvukaudella. Helmi-maaliskuu on oikea aika aloittaa. Jos käytössäsi on kasvivalaistus, voit aloittaa kylvön vielä aikaisemmin.
Chili ja paprika itävät valossa
Käytä kylvämiseen matalia astioita, viljelylokeroita tai ruukkuja, joiden pohjassa on reikiä. Täytä ruukku kylvömullalla, johon on mieluiten sekoitettu 10 prosenttia perliittiä. Ravinneköyhä multa antaa hyvän alun pienille versoille. Kostuta multa ennen kylvöä ja aseta siemenet harvakseltaan suoraan mullan pinnalle. Painele niitä kevyesti lusikalla tai sormilla, jotta ne tarttuvat multaan. Koska chilin siemenet ovat valossa itäviä, niitä ei saa peittää mullalla. Ohut kerros valoa läpäisevää perliittiä voidaan lisätä tasaisen kosteuden ylläpitämiseksi.
Peitä taimet kirkkaalla muovilla, jossa on ilmareikiä, tai aseta ne muovikannella varustettuun minikasvihuoneeseen. Aseta taimipenkki valoisaan ja lämpimään paikkaan. Siemenet itävät parhaiten noin 25 asteen lämpötilassa, mieluiten alapuolisen lämmön avulla.
Kouli chili ja paprika
Kun taimille on kehittynyt sirkkalehdet ja yksi tai kaksi paria luonteenomaisia lehtiä, on aika koulia ne. Aseta chili- ja paprikakasvit yksitellen 8-10 cm:n ruukkuihin, jotka on täytetty ravinteikkaalla ruukkumullalla. Istuta ne mahdollisimman syvälle, mieluiten niin, että lehdet ovat juuri ja juuri maan pinnan yläpuolella. Näin saat tukevampia ja elinvoimaisempia kasveja. Tarvittaessa taimet koulitaan vielä kerran ennen lopulliseen ruukkuun istuttamista.
Mikä on sirkkalehti??
Sirkkalehdet ovat taimien ensimmäiset lehdet. Sirkkalehdet eivät näytä samalta kuin tulevat niin sanotut luonteenomaiset lehdet, eli lehdet, jotka näyttävät lajilta ja lajikkeelta, jonka olet valinnut kasvatettavaksi.
Pienet paprikan taimet, jotka ovat juuri kehittäneet ensimmäiset luonteenomaiset lehtensä.
Koulitut taimet sijoitetaan valoisaan paikkaan ja hieman viileämpään paikkaan kuin aiemmin, noin 20-22 asteeseen. Tämä auttaa kasveja pysymään rehevinä ja terveinä. Anna lisäravinteita säännöllisesti noin 2 viikkoa istutuksen jälkeen.
Koulittu paprikakasvi, jota on juuri ruiskutettu vedellä.
Kasvit siirretään ulos karkaisun jälkeen aikaisintaan silloin, kun pakkasriski on kokonaan ohi. Ne tarvitsevat valoa ja lämpöä menestyäkseen. Kasvihuone on paras vaihtoehto, mutta myös ulkona suojaisassa paikassa kasvattaminen onnistuu. Viileämmissä lämpötiloissa voit suojata chili- ja paprikakasvit kuitukankaalla tai siirtää ne yöksi sisätiloihin.
MMieto paprika ja tulinen chili
Chilipaprika ja paprika kuuluvat siis Capsicum annuum -sukuun.
Paprika on paprikasuvun makea ja mieto edustaja. Monille paprika tarkoittaa ensisijaisesti perinteisiä ruokapaprikoita, kuten vaikkapa 'California Wonder' lajiketta. Se ei ole yllättävää, sillä kyseessä on upea vihannes. On kuitenkin paljon muitakin lajikkeita, joihin kannattaa tutustua. Suippopaprikoilla on pitkät, mehukkaat ja makeat hedelmät, kun taas kirsikkapaprikoilla ja tomaattipaprikoilla on pyöreät hedelmät, jotka sopivat erinomaisesti tapaksiksi.
Chilipaprikat vaihtelevat miedoista hedelmistä kuten banaanipaprikat ”Sweet Banana” ja makeat paprikat ”Lombardo”, tulisimpiin tulisiin paprikoihin, esim.”Black Fangs” ja ”De Cayenne”. Vuonna 1912 amerikkalainen farmakologi keksi Scovillen yksikön chilien voimakkuuden määrittämiseksi.
Näin scoville toimii
Chilien tulisuus johtuu kapsaisiini-nimisestä aineesta, jonka kasvi on todennäköisesti kehittänyt suojautuakseen tuholaisilta ja hyönteisiltä. Scoville-yksikkö ilmaistaan niin sanottuina scoville-asteina, jotka ilmaisevat, miten chilissä oleva tulisuus koetaan. Vaihteluväli on laaja, koska hedelmien tulisuus vaihtelee ilmaston, sadonkorjuuaikojen ja muiden kasvuolosuhteiden mukaan. Kullekin yksittäiselle chililajikkeelle annettu scoville-asteiden vaihteluväli ei siis anna tarkkaa tietoa hedelmän tulisuudesta, vaan kertoo, mihin kohtaan asteikkoa miedosta sanoinkuvaamattoman tuliseen hedelmä sijoittuu.Asteikon alaosassa ovat paprikat, joiden Scoville-arvo on 0, ja yläosassa on puhdas kapsaisiini, jonka Scoville-arvo on 15 000 000-16 000 000. Näiden väliltä löytyvät esimerkiksi pepperoni 100-500, jalapeño 2 500-8 000, cayennepippuri 30 000-50 000 ja habanero 100 000-350 000 Scovillea.
Paprikoiden ja chilien väri
Paprikat ja chilit muuttuvat ensin vihreiksi, ja ne voidaan korjata tässä vaiheessa. Vihreät hedelmät eivät kuitenkaan ole saavuttaneet täyttä kypsyyttä, eivätkä ne näin ollen ole kehittäneet täyttä makua. Kun hedelmät muuttuvat lajikkeesta riippuen punaisiksi, keltaisiksi, oransseiksi tai ruskeiksi, ne ovat kypsiä, ja niiden maku on syvempi ja tuliset lajikkeet ovat tulisempia.
Chilin tulisuuden hallinta
Kapsaisiinia on kaikkialla chilin hedelmässä, mutta eniten sitä on sen valkoisissa seinämissä ja siemenissä. Näiden poistaminen ennen chilien käyttöä ruoanlaitossa vähentää tulisuutta.
Jos aiot käyttää chiliä etkä tiedä, kuinka tulinen se on, voit katkaista hedelmän varresta ja painaa kielesi varovasti hedelmälihaan.
Jos syöt chiliä, joka on epämiellyttävän tulista, maito tai jogurtti toimii hyvin vähentämään tulisuutta ja kipua suussa.
Pese aina kätesi chilin käsittelyn jälkeen - ennemmin tai myöhemmin hieraisemme silmiämme, joten chiliä ei ole kiva saada sormiin.
Talveta chilit tai ota siemenet talteen
Capsicumit eli paprikat ovat itsepölytteisiä, ja ne tuottavat hedelmiä hyvin ilman apua. Sisätiloissa, joissa ilma on tyyni eikä hyönteisiä ole, voi kuitenkin olla hyödyllistä auttaa niitä hienolla harjalla tai vastaavalla.
On mahdollista kerätä omia Capsicumin siemeniä, jos ne ovat avoimesti pölytettyjä lajikkeita, eli ei risteytyksiä tai F1-hybridejä. Hedelmien on oltava täysin kypsiä ennen siementen ottamista, jotta ne ovat täysin kehittyneet. Muista vain, että lajikkeilla on taipumus risteytyä keskenään, joten jos olet kasvattanut useita lajikkeita lähellä toisiaan, saatat saada jotain täysin erilaista kuin se, josta olet ottanut siemenet.
Vaikka chilejä kasvatetaan yleensä yksivuotisina, suurin osa niistä on itse asiassa lyhytikäisiä monivuotisia pensaita, jotka voidaan talvettaa. Näin saat aikaisemman ja runsaamman sadon seuraavana vuonna. Leikkaa kasvi kunnolla alas syksyllä ja varmista, että se saa runsaasti valoa, mieluiten kasvivalaisimien avulla. Kastele säästeliäästi talvikuukausina. Kevään lähestyessä lisää vesiannosta ja anna heikkoa ravinteita kasvin herättämiseksi.
Onnea paprikan ja chilin viljelyyn.
Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel
Impecta Fröhandel
