Vihannesten sadonkorjuu ja varastointi
Viisi vinkkiä vihannesten säilytykseen
- Säilytä viileässä sisätiloissa.
- Säilytä laatikoissa ulkona.
- Rakenna auma.
- Pakasta sato.
- Kuivata vihanneksia.
Milloin sato kannattaa korjata?
Alkukesällä ja kesällä monia vihanneksia kerätään jatkuvasti tuoreina syötäviksi. Aivan ensimmäisenä vuorossa ovat varhaiset sadot, jolloin porkkanoista, nauriista, retiiseistä, kevätsipuleista ja punajuurista nautitaan rapeina ja raikkaina jo kesäkuun lopulla.
Kesän aikana tuoreen sadon kerääminen jatkuu kasvien ja vihannesten kasvaessa ja kypsyessä kasvimaalla. Ne teistä, jotka ovat kasvattaneet vihanneksia jo pitkään, osaavat arvioida oikean sadonkorjuuajankohdan tiedon ja kokemusten perusteella. Aloittelijan on hyvä tutustua kuhunkin kasvattamaansa lajikkeeseen muun muassa alan kirjallisuuden avulla ja lisäksi katsoa, tunnustella ja maistella, koska sato maistuu parhaimmalle. Siten kasvat viljelijänä yhdessä viljelemiesi vihannesten kanssa.
Alkukesän ja kesän vihannekset eivät vaadi säilytystä, koska satoa korjataan tarpeen mukaan.
Aloita päivä kasvimaalla
Kun haluat syödä kasvattamiasi vihanneksia tuoreena, aamu on paras aika korjata satoa. Yön kosteuden ja viileyden aikana lehtiin, versoihin ja hedelmiin on kertynyt nestettä, joka tekee koko kasvista mehukkaan, kiinteän ja rapean sekä säilyttää sen tuoreuden pidempään.
Loppukesällä ja syksyllä sadonkorjuu siirtyy uuteen vaiheeseen. Myöhäiset sadot valmistuvat samalla, kun talvi odottaa jo vuoroaan kulman takana. Jotkut viljelykasvit säilyvät parhaiten mullan alla, kun taas toiset on nostettava pois maasta ennen kuin maaperä muuttuu kosteaksi ja kylmäksi. Sen sijaan, että satoa poimittaisiin vähän kerrallaan saman tien syötäväksi, kuten kesällä, syksyllä koko sato korjataan usein kerralla varastoon.
Säilytä kasvimaassa
Jotkut vihannekset, mutta eivät suinkaan kaikki, voivat jäädä kasvimaahan pitkäksi aikaa kypsymisen jälkeen. Kasvimaan multa tarjoaa täydellisen säilytyspaikan, jossa kosteus ja viileys pitävät vihannekset tuoreina. Ruusukaali, lehtikaali, palmukaali, palsternakka, lehtisinappi ja myöhäiset purjolajikkeet ovat esimerkkejä lajikkeista, joita voidaan korjata kasvimaalta jouluun asti.
Kerää ja varastoi juurekset eri tavoin.
Juuresten sadonkorjuu ja varastointi
Kun keräät juureksia syksyllä varastointia varten, poistat niistä naatit ja juurisäikeet. Jätä punajuuriin kuitenkin pätkä naatteja jäljelle. Poista joukosta vaurioituneet juurekset. Ne voit poimia ja käyttää keittiössä mahdollisimman pian, mutta leikkaa niistä ensin pois vaurioituneet osat. Jos vaurioituneita ja siksi helposti mätäneviä juureksia säilytetään samassa paikassa muiden juuresten kanssa, koko sadon säilyvyys vaarantuu.
Oikein varastoituina juurekset voivat pysyä tuoreina todella pitkään, ja voit hyödyntää maukkaita kotimaisia vihanneksia ruoanlaitossa koko talven. Juureksia voidaan varastoida erilaisilla tavoilla.
Säilytä viileässä sisätiloissa
Nykyaikaisissa kodeissa ei useinkaan ole saatavilla viileää, pimeää ja kosteaa ruokakomeroa, joka on erinomainen paikka juuresten säilytykseen. Saatavilla on vain jääkaappi. Juureksia on mahdollista säilyttää jääkaapissa, mutta ne säilyvät siellä vain jonkin aikaa. Laita juurekset muovipusseissa jääkaapin alaosaan.
Säilytä laatikoissa ulkona
Kun varastoit sadon ulkona, pystyt hyödyntämään luonnollista ilmankosteutta, joka pidentää juuresten säilyvyyttä. Laita puisten tai muovisten laatikoiden pohjalle olkia. Laita juurekset, voit sekoittaa keskenään eri lajikkeita, olkien sekaan ja peitä laatikot mullalla ja oljilla tai soralla ja oljilla. Kaiva juureksia esiin sitä mukaa, kun tarvitset niitä keittiössä.
Säilytä juureksia aumassa
Voit luoda maanpäällisen maakellarin, auman, joka tarjoaa juureksille ihanteellisen varastointi-ilmaston. Kumpumaisia rakennelmia, jotka kätkevät sisäänsä päällekkäin pinottuja, oljilla peitettyjä juureksia, näkee syksyihin pelloilla. Aumat ovat hyödyllisiä silloin, kuin juuresten paras sadonkorjuuaika ei osu yksiin sen kanssa, milloin maanviljelijöillä on mahdollisuus huolehtia niistä tai toimittaa niitä asiakkailleen. Tällöin ratkaisu on toimiva ja käytännöllinen auma, joka säilyttää sadon vaikuttamatta haitallisesti sen laatuun. Aumoja on käytetty juuresten ja kasvisten varastointiin ammoisista ajoista lähtien, sillä menetelmä on varsin kestävä ja yksinkertainen. Myös me harrasteviljelijät voimme hyödyntää aumojen tarjoamia etuja omassa puutarhassamme.
Valitse aumalle tuulensuojainen paikka, jossa maaperä on hyvin läpäisevää. Jatkuvasti märkänä pysyvä maa ei ole hyvä paikka aumalle. Jos puutarhassasi on alue, joka on hieman koholla muusta ympäristöstä, perusta aumasi juuri siihen. Tällöin ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.
Rakenna auma näin:
- Kaivaa maahan matala, 25–30 cm syvä kuoppa.
- Viljelyharrastajan sadon säilömistä varten kuopan leveydeksi riittää 30–100 cm. Auman pituuden voit määrittää sen mukaan, kuinka paljon juureksia aiot siinä varastoida.
- Peitä auman pohja oljilla.
- Pinoa juurekset olkien päälle teräväkärkiseksi harjanteeksi. Jokainen uusi kerros pinotaan edellisen päälle niin, että reunoja lyhennetään hieman. Lisää kerroksia, kunnes harjanteen korkeus on enintään yhden metrin. Näin kasa on tasapainoinen.
- Peitä nyt koko juurespyramidi oljilla.
- Peitä vielä viimeiseksi kaikki oljet mullalla auman huippua lukuun ottamatta. Jätä huipulle aukko ilman kulkemista ja jäähdytystä varten.
- Auma on nyt valmis. Loppusyksyn ja talven aikana voit kaivaa juureksia esiin aumasta sitä mukaa, kun tarvitset niitä. Muista aina peittää auma uudestaan.
Kuivatut vihannekset vievät vähän tilaa ja säilyvät pitkään.
Kuivaa ja pakasta vihanneksia
Jos kasvatat vihanneksia, joita ei voi tai joita et halua säilyttää tuoreena, voit pidentää niiden säilyvyyttä muilla tavoin.
Pakasta lehtivihannekset, pavut, herneet ja juurekset esikypsennyksen jälkeen ja lisää niitä pataruokiin, gratiineihin, keittoihin ja kastikkeisiin pitkin talvea.
Kuivatut kasvikset säilyvät erittäin pitkään. Lue, kuinka vihanneksia kuivataan ja kuinka niitä käytetään artikkelista Kuivaa kauden vihannekset.
Suunnittele sadonkorjuuta jo ennen kylvöä
Suurien satojen saaminen on palkitsevaa, hauskaa ja motivoivaa. Viljely on erityisen ilahduttavaa, jos sinulla on suunnitelma, kuinka aiot hyödyntää kaikki kasvattamasi herkut. Mieti tätä jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet kylvöjä, jotta tiedät, mitä teet kolmellekymmenelle kesäkurpitsalle, porkkanakasoille, papukuormallisille, jättimäisille punajuurille ja muille kasvimaasi antimille.