Kasvata kesäkurpitsaa ja kurpitsaa
Näin kasvatat kesäkurpitsaa ja kurpitsaa
- Kesäkurpitsa ja kurpitsa ovat saman kasvin eri lajikkeita.
- Ne ovat kumpikin erittäin helppoja kasvattaa.
- Esikasvata kesäkurpitsaa ja kurpitsaa sisätiloissa keväällä.
- Kasvata kesäkurpitsaa ja kurpitsaa avomaalla tai kasvatuslaatikoissa.
- Kesäkurpitsa ja kurpitsa antavat suuren sadon.
Kurpitsaa on viljelty Amerikassa muinaisista ajoista lähtien. Ecuadorissa sijaitsevista luolista on löydetty jopa 12 000 vuotta vanhoja siemeniä. Kesäkurpitsa eli ”squash” oli pitkään papujen ja maissin ohella tärkeintä perusravintoa Keski-Amerikan maissa ja Meksikossa. Nimi "squash" on lähtöisin yhdestä algonkin-kielten ryhmään kuuluvasta kielestä, jota puhutaan Amerikan ja Kanadan alkuperäiskansojen keskuudessa. Sana ”squash” merkitsee 'syödään tuoreena' tai 'syödään raakana'.
Kurpitsasuku kasvaa
Kun tutkimusmatkailijat 1500-luvulla palasivat Eurooppaan uudesta maailmasta, he toivat mukanaan siemeniä, joista heidän käsityksensä mukaan kasvaisi terveellisiä ja vaurautta tarjoavia vihanneksia. Sitä mukaa kuin kesäkurpitsan maailmanlaajuinen suosio niin viljelykasvina kuin ruokien raaka-aineenakin kasvoi, lajien ja lajikkeiden määrä lisääntyi nopeasti. Kasvi sai eri nimen eri puolilla maailmaa, ja eri lajit ryhmiteltiin kasvutavan, ulkonäön, käyttökohteiden sekä paikallisten kielten ja murteiden mukaan. Jossakin matkan varrella kasvin alkuperäinen nimitys ”squash” sai rinnalleen myös toisen termin, jota käytettiin tietynlaisista kurpitsalajikkeista. Englannin ”pumpkin” ja ruotsin ”pumpa” ovat ilmeisesti peräisin kreikan sanasta ”pepon”, joka tarkoittaa 'isoa melonia' tai 'kypsää'. Myös latinankielinen sana ”pepo” tarkoittaa 'melonia'. Tässä vaiheessa voimme siis päätellä, että meloneilta näyttävät kurpitsalajikkeet saivat useissa kielissä uuden nimen. Suomen kielessä ”squash” kääntyy tavallisesti kesäkurpitsaksi ja ”pumpkin” ja ”pumpa” kurpitsaksi.
Näin syntyi laaja ja hieman sekava suku, jolle annettiin tieteellinen nimi Cucurbita. Suomessa tämän suvun edustajia kutsutaan yhteisnimityksellä 'aitokurpitsat'. Aitokurpitsat kuuluvat puolestaan kurkkukasveihin, Cucurbitaceae. Täällä Pohjoismaissa huomio kannattaa kiinnittää erityisesti aitokurpitsojen sukuun kuuluviin kolmeen lajiin, joihin viljelemämme lajikkeet kuuluvat: Cucurbita maxima, Cucurbita pepo ja Cucurbita moschata.
Mitä kesäkurpitsat ja talvikurpitsat ovat?
Jotta kurpitsa-asiat olisivat vielä hieman sekavampia, puhumme kurpitsojen ja kesäkurpitsoiden lisäksi usein myös talvikurpitsoista. Nimitykset kesä- ja talvikurpitsa voidaan oikeastaan nähdä lisäryhmittelynä tai -kuvauksena, joka viittaa satoon ja varastointiin. Kesäkurpitsasato korjataan kesällä, ja niitä voidaan syödä tuoreena tai kypsennettynä. Kesäkurpitsan kuori on suhteellisen pehmeä, eikä pitkäaikaista säilytystä suositella. Talvikurpitsat tuottavat satoa loppukesällä ja syksyllä, kun hedelmien vahva kuori on kypsynyt ja hedelmäliha hieman kuivunut. Tällöin ne myös säilyvät varsin pitkään.
Kauniita ja upean makuisia kurpitsoita
Cucurbita maxima -laji käsittää erilaisia syötäviä kurpitsoita, joita kutsutaan usein myös talvikurpitsoiksi. Lisänimi ”maxima” kertoo jo jotakin olennaista koosta, ja lajin edustajien joukossa onkin monia erittäin suurikokoisiksi kasvavia lajikkeita.
Cucurbita maxima -lajiin kuuluvat kurpitsat ovat kauniita ja mielikuvituksellisia, ja niiden makea hedelmäliha on maultaan hieman pähkinäinen ja voimainen. Valkoinen pyöreä jättikurpitsa 'Snowman' voi painaa jopa 6 kg. Se on kaunis syyskoristeena puutarhassa ja sopii erittäin hyvin kurpitsapiirakkaan. Jättikurpitsa 'Marina di Chioggia' voi painaa jopa 10 kg, ja sillä on kaunis harmaanvihreä, ryppyinen kuori. Kirkkaanoranssin hedelmälihan maku on hienostunut ja täyteläinen. Italiassa Marina di Chioggia -lajiketta, joka on nimetty Venetsian eteläpuolella sijaitsevan venesataman mukaan, käytetään laajalti gnoccheissa, raviolissa, lasagnessa ja piirakoissa. Cucurbita Maxima -kurpitsoihin lukeutuu myös todellinen jättiläinen, mammuttikurpitsa 'Atlantic Giant'. Kyseessä on kilpailulajike, jolla on nimissään 800 kilon maailmanennätyspaino.
Talvikurpitsa, Cucurbita maxima, 'Uchiki Kuri' kasvattaa runsaasti voimakkaan oranssinpunaisia, päärynän muotoisia, 1–3 kg:n painoisia hedelmiä, jotka säilyvät pitkään. Pähkinäiseltä maistuvat hedelmät sopivat hyvin keittoihin, piirakoihin ja säilöntään.
Värit, muodot ja makujen rikkaus
Cucurbita pepo -lajin edustajat vaihtelevat runsaasti väritykseltään ja muodoiltaan. Laji pitää sisällään kesäkurpitsoita, syötäviä kurpitsoita ja koristekurpitsoita, eikä luonnon mielikuvituksella tunnu olevan rajoja.
Kesäkurpitsa on loistava vihannes kasvatettavaksi. Se on helppohoitoinen, ja sen sato on usein valtavan suuri. Klassinen kesäkurpitsalajike 'Tapir' kasvattaa tummanvihreitä lieriömäisiä hedelmiä, joiden pintaa koristavat kauniit mintunvihreät raidat. Lajike ei vaadi suurta tilaa ja kasvaa tiiviisti ja rehevästi. Hedelmät syödään tuoreina salaateissa, kypsennetään grillissä tai lisätään pataruokiin ja gratiineihin. Kiekkokurpitsa 'Custard White' sen sijaan on luonteeltaan täysin erilainen. Kermanvalkoisten, litteänpyöreiden ja simpukkamaisten hedelmien liha on rapeaa ja miedon makuista. Kiekkokurpitsan kasvattaminen on helppoa, ja se sopii erinomaisesti salaatteihin sekä grilli- ja uuniruokiin.
Cucurbita pepo -lajin syötävien kurpitsoiden joukosta löytyy jännittävä lajike, spagettikurpitsa 'Vegetable Spaghetti', joka innostaa myös lapsia syömään kurpitsaa. Sen hedelmäliha kiertyy keitettäessä spagetin tavoin. Tämän spagettikurpitsan maku on mieto, ja se sopii hyvin erilaisten pastakastikkeiden kaveriksi.
Aivan oman maailmansa Cucurbita pepo -lajin sisällä muodostavat koristekurpitsat. Näkymä on aivan kuin sadussa, kun kasvimaa täyttyy pienistä, kauniista ja muodoiltaan ja väreiltään vaihtelevista kurpitsoista. Saatavilla on siemenpusseja, jotka sisältävät sekoituksen erilaisia oransseja, vihreitä, valkoisia ja raidallisia koristekurpitsalajikkeita. Ne ovat pyöreitä, pitkulaisia tai päärynöiden, simpukoiden ja pienten pulleiden kaarevakaulaisten pullojen muotoisia. Niiden kuori voi olla ryppyinen, pehmeän piikkinen, sileä tai aaltoileva. Jos haluat saada lapset innostumaan puutarhanhoidosta, koristekurpitsat ovat siihen hyvä apukeino.
Tutustu butternut- ja myskikurpitsoihin!
Cucurbita moschata on jännittävä kurpitsaperheen laji, jonka lajikkeita ei viljellä täällä meillä päin yhtä laajalti kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Tämän lajin edustajiin lukeutuvat myskikurpitsat sekä butternut-kurpitsat, jotka ovat amerikkalaisen keittiön tärkeitä ainesosia. Maapähkinän muotoinen myskikurpitsa 'Waltham Butternut' on kulttuuriperintölajike, jonka hedelmäliha on kiinteää ja kestävää. Se sopii makean makunsa ansiosta erinomaisesti uuniruokiin, piirakoihin, leipiin ja jälkiruokiin. Myskikurpitsa 'Futtsu Black Early' on yhtä koristeellinen kuin maukaskin. Sen litteänpyöreät hedelmät vaihtavat kypsyessään väriä tummanvihreästä lähes mustaan ja vaalean harmaanruskeaan. Hedelmälihan pähkinäinen ja miellyttävä maku sopii keittoihin, piirakoihin ja gratiineihin.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä
Kurpitsoiden eri nimitysten kirjo saattaa aiheuttaa hämmennystä varsinkin, kun tarkastellaan kesäkurpitsan nimiä eri maissa. Kesäkurpitsan amerikkalainen ja alkuperäinen nimi on ”squash”. Italiassa kesäkurpitsa tunnetaan nimellä ”zucchini” ja Ranskassa ”courgette”. Ruotsissa kesäkurpitsan yleisin nimitys on ”squash”, mutta myös ”zucchini” on saanut jalansijaa. Englannissa kesäkurpitsasta voidaan käyttää mitä tahansa näistä kolmesta: ”squash”, ”zucchini” ja ”courgette”. Nämä kaikki kolme nimeä viittaavat kuitenkin yhteen ja samaan vihannekseen, joka tunnetaan suomeksi kesäkurpitsana.
Näin kasvatat kesäkurpitsaa ja kurpitsaa
Niin kesäkurpitsat kuin muutkin kurpitsat ovat helppoja ja hauskoja kasvatettavia. Kuten muissakin siemenkylvöissä, noudata ensisijaisesti siemenpussin lajikekohtaisia ohjeita. On kuitenkin olemassa muutamia yksinkertaisia ohjenuoria, joita kurpitsoiden kasvattamisessa kannattaa noudattaa.
KYLVÄ KESÄKURPITSAA JA KURPITSAA
Sukulaistensa kurkkujen tavoin kesäkurpitsat ja kurpitsat tarvitsevat lämpöä, vähintään 15 astetta, itääkseen. Kylvä siemenet sisällä hyvin kostutettuun istutusmultaan muutamia viikkoja ennen kuin maa ulkona on tarpeeksi lämmin nuorille taimille. Ruukut tai kaukalo vastakylvettyine siemenineen kannattaa asettaa lämpömaton päälle. Näin siemenet itävät nopeasti ja varmasti ja saavat hyvän alun elämälleen. Peitä kylvös läpinäkyvällä muovilla, jossa on ilmareikiä, ja kastele multaa suihkepullolla, kun muovin sisällä oleva ilma vaikuttaa kuivalta.
Maan eteläosissa siemenet voidaan kylvää suoraan avomaalle, kun maa on lämmennyt, mutta esikasvatus on silti suositeltavaa.
Kun pienissä taimissa on neljä lehteä ensimmäisenä muodostuneiden sirkkalehtien lisäksi, istuta taimet kukin omiin ruukkuihinsa, jotka ovat hieman aikaisempaa isompia. Käytä hyvää istutusmultaa.
ISTUTA KESÄKURPITSAN JA KURPITSAN TAIMET ULOS
Istuta taimet ulos avomaalle tai kohopenkkeihin, kun hallanvaara on varmasti ohi ja maaperä lämmennyt kunnolla. Anna taimien totutella ulkoilmaelämään muutaman päivän ajan ennen kuin istutat ne maahan. Siirrä ruukut päivällä hetkeksi ulos suojaisaan ja varjoisaan paikkaan. Pidennä ulkonaoloaikaa päivä päivältä ja siirrä ruukut muutaman päivän kuluttua aurinkoon.
Lopullisella kasvupaikallaan kurpitsat haluavat ravinteikasta ja kuohkeaa multaa. Levitä taimien juurelle ruohonleikkuujätettä, olkia tai lehtiä. Näin estät kosteutta haihtumasta, pidät rikkaruohot loitolla ja tarjoat kurpitsoille puhtaan kasvupaikan.
HUOM! Kun kurpitsan ja kesäkurpitsan taimet siirretään avomaalle, on tärkeää, että ne istutetaan samaan syvyyteen kuin ruukussa. Jos kurpitsan varsi hautautuu kosteaan multaan, sen mätänemisriski on suuri.
KESÄKURPITSAN JA KURPITSAN HOITO
Kun kesäkurpitsan ja kurpitsan taimet ovat päässeet kasvussaan hyvin alkuun, ne pärjäävät lähes itsekseen. Kastele kuivuuden aikana. Lannoita kasvukauden aikana, mutta vältä liikaa typpeä, sillä silloin kasvin lehdet ja varret saattavat kasvaa kukinnan kustannuksella.
Nauti kurpitsasadosta koko kauden ajan
Nopeasti satoa tuottavien vihannesten viljely on hauskaa. Kurpitsa ja kesäkurpitsa itävät ja kasvavat nopeasti, kukkivat runsaasti ja tuottavat paljon hedelmiä. Koska sato on niin runsas, osan kukista voi hyvillä mielin uhrata erityiseksi herkuksi. Poimi suuria, oranssinkeltaisia kukkia ja friteeraa niistä maukas ja erilainen alkupala.