
Kasvata omaa ruokaa
On hyvä valita useita lajikkeita, kun kasvatat omaa ruokaa, mutta aloita rauhallisesti – erityisesti, jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta vihannesten viljelystä. Liian suuret tavoitteet ensimmäisenä vuonna voivat tehdä aikataulujen hallinnasta hankalaa ja vähentää intoa seuraavalle kaudelle. Oman runsassatoinen kasvimaa voi rakentua ajan myötä.
Tärkeimmät periaatteet omavaraisessa vihannesten viljelyssä
- Valitse täyttäviä ja ravitsevia vihanneksia.
- Kasvata vihanneksia, joista saa satoa pitkään.
- Valitse lajikkeita, jotka säilyvät hyvin.
- Täydennä ruokavaliota superterveellisillä lehtivihanneksilla.
- Hoida maata kateviljelyllä, maanparannuksella ja lannoituksella.


Satoa pieneltä viljelypalstalta
Vihannekset ovat yleisesti ottaen terveellisiä, mutta jos kasvatat suurimman osan vihreästä ruokavaliostasi itse, on tärkeää kiinnittää huomiota paitsi ravintosisältöön myös siihen, että ruokasi on täyttävää ja ravitsevaa.
Omatarveviljely ei vaadi valtavia viljelyaloja, kun valitset kasveja, jotka tuottavat runsaasti satoa. Juurekset ovat korvaamattomia omavaraiselle viljelijälle – ne ovat täynnä kuituja ja ravinteita. Suunnittele viljely niin, että saat satoa pitkälle syksyyn ja varastoitavia herkkuja talven varalle.

Nauris
Ensimmäiset nauriit voi korjata jo kesäkuussa. Kylvä useassa erässä, niin saat tuoretta satoa koko kesän ja lopuksi syyssadon. Nauris säilyy viileässä ja pimeässä jonkin aikaa. Myös nauriin naatit ovat herkullisia!
Punajuuri
Helppo kasvatettava, josta on monia lajikkeita. Alkukesällä pienet punajuuret sopivat varhaissadoiksi, suurempia voi syödä tuoreena läpi kesän ja syksyn, ja ennen talvea voi korjata varastosadon. Myös punajuuren naatit sopivat salaatteihin.
MUISTATHAN!

Lanttu
Pohjolan appelsiini on täynnä C-vitamiinia. Se tuottaa runsasta satoa, säilyy pitkään maassa ja kestää hyvin varastointia talven yli.
Retiisi
Pieni mutta maukas, helppo kasvattaa ja runsassatoinen. Sitä voi kylvää useaan otteeseen, aloittaen jo varhain kevättalvella kylmäkasvihuoneessa. Viimeisen kylvön voi tehdä syyskuussa, jolloin retiisejä ja niiden naatteja voi korjata vielä syksyllä.
Porkkana
Kylvä sekä kesä- että syys- tai talviporkkanoita. Kesäporkkanat nostetaan aikaisin ja syödään tuoreina koko kesän ajan, kun taas syys- ja talviporkkanat voivat kasvaa pitkään maassa ja varastoituna ne säilyvät kuukausia.Vihreä ruokakomero maan pinnalla
Maan päältä saat runsaan sadon, joka täyttää lautasen terveellisellä, herkullisella ja ravitsevalla ruoalla. Monipuolisuus on eduksi myös tässä, mutta pidä viljely maltillisena, jotta sen hoitaminen pysyy hallinnassa.

Mangoldi
Kaunis ja herkullinen kasvi, joka kasvaa nopeasti ja tuottaa runsaan sadon. Koko kasvi on syötävä, ja satoa voi korjata juhannukselta alkusyksyyn. Sopii hyvin myös pakastettavaksi.
Kesäkurpitsa
Ennen kuin huomaatkaan, viljelmäsi on täynnä suuria, mehukkaita ja täyttäviä hedelmiä. Jos tilaa on vähän, valitse lajike, joka ei tee pitkiä versoja. Kesäkurpitsa maistuu sekä tuoreena että kypsennettynä loppukesästä ja alkusyksystä, ja ylimääräisen sadon voi kuivata, pakastaa tai säilöä talven pataruokiin ja gratiineihin.
Suojaa kylvökset harsoilla

Pavut ja sokeriherneet
Valitse runsassatoinen lajike, joka kasvaa korkeuksiin, niin saat suuren sadon pienellä viljelyalalla. Korjaa satoa kesällä ja alkusyksystä ja pakasta ylimääräiset talvivarastoon.
Lehtikaali
Todellinen aarre omatarveviljelijälle. Kaikki kaalit ovat loistavia, mutta lehtikaali on omaa luokkaansa. Helppohoitoinen, maukas ja kylmänkestävä kasvi, jonka satoa voi korjata aina vuoden loppuun saakka.
Kyssäkaali
Kasvaa nopeasti ja muodostaa rapeita, täyttäviä mukuloita maan pinnalle. Kyssäkaalia voi korjata alkukesästä syksyyn, ja se säilyy viileässä ja pimeässä tai voidaan ryöpätä ja pakastaa. Myös lehdet ovat täynnä vitamiineja ja maistuvat hyviltä tuoreena tai keitettynä.
Kurpitsa
yksyn kultaiset aarteet! Kurpitsat ovat kauniita, herkullisia ja ravinteikkaita sekä erinomainen lisä moniin ruokiin. Satoa voi korjata syksyllä, ja ne säilyvät hyvin viileässä ja kuivassa. Kurpitsan voi myös ryöpätä ja pakastaa piirakoita, keittoja ja uuniruokia varten. Kuorittomat siemenkurpitsat tuottavat lisäksi maukkaita siemeniä salaattien ja myslin joukkoon.
Salaattisipuli
Helppo kasvattaa ja nopeakasvuinen. Sen voi korjata varhain keväällä herkullisena varhaissatona ja jatkaa sadonkorjuuta koko kesän ja alkusyksyn ajan. Kylvä useassa erässä, jotta saat tuoretta satoa läpi kauden. Osa sadosta voidaan viipaloida ja pakastaa talven ravitsevaksi varastoksi.Superravinteikasta pienellä alalla
Kasvata maukkaita ja terveitä lehtiä, jotka vievät vain vähän tilaa puutarhassasi. Esimerkiksi vesikrassia, rucolaa, persiljaa, ruohosipulia, kevätsipulia, salaattisinappia ja pinaattia ruukuissa, astioissa ja kasvatuslaatikoissa.
Pidempi säilyvyys sadolle
Jos tavoitteesi on mahdollisimman suuri omavaraisuus, mitään ei kannata haaskata. Käytä kaikki syötävät osat ja korjaa sato ajoissa. Ylimääräisen sadon voi lahjoittaa tai vaihtaa muiden viljelijöiden kanssa. Jos sinun täytyy korjata koko sato kerralla, mutta et halua syödä samaa vihannesta viikkojen ajan, kokeile näitä säilöntäkeinoja:
Varastoi tuoreet juurekset viileässä, pimeässä ja hieman kosteassa paikassa. Poista naatit ja pitkät juurikarvat – paitsi punajuurilta, joille kannattaa jättää muutama sentti naattia. Lyhytaikaiseen säilytykseen juurekset voi laittaa jääkaapin muovipusseihin. Pitkäaikaiseen varastointiin ne voi asettaa muovilaatikoihin tai puulaatikoihin ulkona suojaisaan paikkaan ja peittää ne kokonaan mullalla, soralla tai oljilla.
Kuivata vihannekset pitkäaikaista säilytystä varten.
Hapata vihannekset sadonkorjuun jälkeen säilyvyyden ja herkullisen maun takaamiseksi.
Pakasta lehtivihannekset, pavut, herneet ja juurekset ryöppäämisen jälkeen ja käytä niitä talven aikana patoihin, gratiineihin, keittoihin ja kastikkeisiin.
.jpg)
.jpg)
Huolehdi maaperästä
Ravinteikkaiden vihannesten kasvattaminen vaatii elinvoimaista maaperää. Lannoita keittiöpuutarha keväällä hevosen- tai lehmänlantakompostilla. Jos sinulla on omaa kompostimultaa, se on erinomainen maaperän parantaja, mutta myös siihen kannattaa lisätä lantakompostia ravinteikkuuden lisäämiseksi. Kesän aikana on hyvä käyttää katteita. Levitä kasvien juurille ja riviväleihin olkia, ruohonleikkeitä, nokkosia, lehtiä ja muuta orgaanista materiaalia. Kate säilyttää kosteuden, vähentää rikkaruohojen kasvua ja maatuessaan rikastaa maaperää ravinteilla. Kasvukauden aikana voit lisätä lisäravinteita itse tehdyllä ravinnevedellä:
Nokkosvesi: Täytä ämpäri vedellä ja lisää kourallinen nokkosia. Peitä laudanpalalla tai kannella ja anna seistä muutama päivä. Sekoita välillä, siivilöi ja laimenna vedellä, kunnes se muistuttaa teen väriä. Erinomainen ravinne vihanneksille.
Kananlantaliuos: Liuota kourallinen kananlantaa ämpärilliseen vettä. Anna seistä päivän ajan, siivilöi ja laimenna veden väriksi. Käytä kasteluvetenä.
Syksyllä, kun suurin osa sadosta on korjattu, jätä maahan orgaanista ainesta katteeksi. Nurmikon haravoidut lehdet ja ruohosilppu voi myös levittää vihannespenkkeihin.

Elä luonnon kiertokulussa
Omavarainen viljely muodostaa luonnollisen kierron, joka jatkuu vuoden ympäri. Myöhäissyksyn kylvö on erinomainen tapa täydentää kevät- ja kesäkylvöjä. Siemenet talvehtivat maassa ja itävät aikaisin keväällä, tarjoten varhaisen sadon. Hyviä myöhäiskylvettäviä lajeja ovat porkkana, talvisalaatti, palsternakka, kaurajuuri, ruohosipuli, tilli ja persilja.
Oman ruoan viljelyssä olet osa jatkuvaa kiertokulkua. Ensimmäiset kylvöt tehdään sisätiloissa jo alkuvuodesta, ja kun maa lämpenee huhti–toukokuussa, alkavat avomaakylvöt ja viljelylaatikoiden täyttäminen. Kesällä kylvetään osaa kasveista useissa erissä, ja syksyllä valmistellaan seuraavan vuoden myöhäiskylvöt talvehtimaan.
Kokemuksen ja tiedon karttuessa uskallat laajentaa viljelmiäsi ja kokeilla uusia lajikkeita. Tieto siitä, että lautasellasi on itse rakkaudella kasvatettua ruokaa, on vertaansa vailla.
Impecta Fröhandel
