Näin kasvatat latva-artisokkaa
Ota nämä asiat huomioon latva-artisokkaa viljellessäsi
- Esikasvata aikaisin alkuvuodesta.
- Istuta suojaiseen ja aurinkoiseen paikkaan.
- Viljele ravinteikkaassa ja vettä läpäisevässä maassa.
- Kerää kukat juuri, kun ne ovat puhkeamaisillaan.
- Peitä kasvi kunnolla talvella.
Latva-artisokka, Cynara cardunculus, Scolymus-ryhmä, on läheistä sukua kardonille eli isoartisokalle, Cynara cardunculus. Ryhmänimi Scolymus, joka ilmoitetaan latva-artisokan tieteellisen nimen jälkeen, kertoo sen olevan kardoni-lajin viljelyryhmä. Kardoni on luonnonmukaisena peräisin Välimereltä, jossa lajia on luultavasti jalostettu latva-artisokaksi, jotta kasville saataisiin luotua suurempi kukka ja vähemmän piikikkäät lehdet.
Latva-artisokka kukkapenkissä tai kasvimaalla
Latva-artisokka on monivuotinen kasvi, joka leviää nopeasti luonnollisessa kasvuympäristössään jakautumalla vuosittain. Suomessa latva-artisokkaa viljellään useimmiten yksivuotisena hyöty- tai koristekasvina.
Latva-artisokka sopii sekä kukkapenkkiin että kasvimaahan.
Kukkapenkissä kasvi vaatii itselleen riittävästi tilaa, mutta jos tilaa on, voit tehdä siitä kukkaryhmän katseenvangitsijan. Anna nuppujen aueta kokonaan ja nauti jättimäisestä violetista kukkaloistosta.
Jos kasvatat latva-artisokkaa kasvimaalla tarkoituksenasi nauttia sen herkullisista suomupeitteisistä mykeröistä, leikkaa ne lautasellesi juuri ennen kukintaa. Ole valmiina, kun kukan alimmat suomut kääntyvät ulospäin.
Artisokka sopii sekä kukkapenkkiin että keittiöpuutarhaan.
Esikasvata latva-artisokkaa talvella
Latva-artisokan esikasvatus aloitetaan sisätiloissa aikaisin kevättalvella. Siemenet kannattaa kylvää jo tammikuussa tai helmikuussa. Siemenet itävät yleensä parissa viikossa. Kylvä muutama siemen jokaiseen ruukkuun ja kouli taimet isompiin ruukkuihin sitä mukaa, kun niiden juuret täyttävät ruukut. Istuta latva-artisokka varsinaiselle kasvupaikalle, kun hallanvaara on varmasti ohi. Lue lisää aikaisesta esikasvatuksesta artikkelista Opas esikasvatukseen sisätiloissa.
Latva-artisokka rakastaa aurinkoa
Eteläeurooppalaisen alkuperänsä vuoksi latva-artisokka rakastaa lämpöä ja aurinkoa. Valitse sille suojainen ja valoisa istutuspaikka. Latva-artisokka tarvitsee paljon energiaa kasvaakseen mahtavaan kokoonsa, joten kiinnitä huomiota maaperän ravinteikkuuteen. Paranna maaperää kompostilla tai eläinten lannalla ennen istutusta sekä ennen jokaista uutta kasvukautta, jos kasvatat latva-artisokkaa monivuotisena. Jos maaperä on tiivis, voit sekoittaa sen joukkoon turvetta, jotta saisit luotua kasvin juurille ilmavan kasvuympäristön.
Latva-artisokka arvostaa rikkakasvitonta ympäristöä. Peitä maa sen juurelta ja ympäriltä oljilla, ruohonleikkuujätteellä tai muulla eloperäisellä aineksella pitääksesi rikkakasvit loitolla. Tällä tavoin kasvi saa myös jatkuvasti lisää ravinteita, kun madot ja muut pienet maaperän hyväntekijät hajottavat eloperäistä materiaalia humukseksi.
Latva-artisokan talvehtiminen
Jos viljelet latva-artisokkaa maan eteläosissa, voit kokeilla sen talvettamista. Tärkeintä on suojata kasvi kylmältä ja kosteudelta kasvukohdasta, joka on juuri maanpinnan alapuolella. Kun maa-artisokka on syksyllä lakastunut, voit kerätä kasvin varren ympärille multaa. Voit laittaa maan päälle muovilaatikon, laudan tai muutamia kattotiiliä, jotka estävät sadeveden pääsen suoraan kasvukohtaan. Peitä tämän jälkeen kokonaisuus jollakin eristävällä aineksella, kuten lehdillä, kuusenhavuilla tai oljilla. Jos talvi on leuto ja sateinen, voit nostaa eristekerrosta hieman, jotta maan pinnalle pääsee ilmaa. Poista talveksi asettamasi suoja keväällä, kun pakkanen helpottaa.
Latva-artisokka voidaan poimia, kun sen alimmat suomut alkavat kääntyä ulospäin.
Kerää ja valmista latva-artisokkaa syötäväksi
Jos kasvatat latva-artisokkaa hyötykasvina ja toivot, että se talvehtii, älä kerää siitä satoa ensimmäisenä vuonna. Anna kasvin sen sijaan kerätä voimia, jotta se selviytyisi talvesta ja jakautuisi useammiksi taimiksi seuraavalla kaudella. Jos kasvatat latva-artisokkaa yksivuotisena, voit luonnollisesti kerätä koko sadon ja nauttia sen tarjoamista mykeröistä.
Latva-artisokka voidaan poimia, kun sen alimmat suomut alkavat kääntyä ulospäin. Silloin nuppu on puhkeamaisillaan kukkaan. Kerää sato ja mieti, miten haluat herkun valmistaa. Perinteinen tapa on keittää mykeröä suolatussa vedessä, kunnes sen suomut irtoavat. Suomujen sisäosassa on mehevä reuna, joka syödään voin, suolan ja sitruunan kanssa. Myös suomujen sisäpuolella oleva sydän saa seurakseen suolaa, voita ja sitruunaa.
Roomalainen herkku on ulkona grillissä tai uunissa valmistettu grillattu latva-artisokka.
Latva-artisokka voidaan valmistaa usealla eri tavalla, valitse niistä suosikkisi kokeilemalla. Jos päätät antaa latva-artisokan kukkia, voit kuivata kukkavarren ja nauttia pitkään sen kauneudesta.